Black Lodge av Tomislav Soldo i den kroatiska landsbygden

Black Lodge av Tomislav Soldo i den kroatiska landsbygden

Projekt:Black Lodge
arkitekter:Tomislav Soldo
Plats:Gorski Kotar, Kroatien
Område:1 076 sq ft
Fotografier av:Jure Živković

Black Lodge av Tomislav Soldo

Tomislav Soldoär en kroatisk arkitekt som har utformat Black Lodge i den bergiga regionen Gorski Kotar i Kroatien.
Den moderna två våningar bostaden erbjuder 1 076 kvadratmeter boyta samt stora fönster som ger en vacker utsikt över de spektakulära omgivningarna.
Huset sticker inte mycket ut från andra bostäder i regionen. Den har ett taktak, en kompakt layout och en fasad av trä, men den är fortfarande unik på sin egen väg. Kolla in det!

Uppkomsten av detta hus kan ha en något märklig berättelse. Den eventuellt omvända men säkert inte oönskade processen att utforma och designa det utrymme där den främsta sensoriska rollen har naturen själv.

Inledningsvis, före allt annat, fanns det ett valnötträd, vilket gav en perfekt naturlig nyans och representerade det första utrymmet i bostaden. Med tiden bildades en terrass gradvis runt trädet, och så småningom kom tanken att bygga huset fram.

Den sluttande terrängen med panoramautsikt över den närliggande skogen och bergskedjan tillsammans med den befintliga terrassens position var de enda bestämda elementen vid utformningen av detta lanthus.
Utan att behöva flörta med eller hänvisa till befintliga och traditionella i sin omgivning, utan behov av anslag eller godkännande, var detta helt enkelt ett hus på en kulle, en terrassförlängning och sluten belvedere. Det stigande taket, den kompakta layoutdesignen och användningen av trä i fasadbeklädnaden var de enda karakteristiska funktionella elementen i regionen accepterade och implementerade i designen.

Med brutto golvyta på 100m2 består huset av ett litet förråd på källarnivå, ett vardagsrum med öppet kök och ett badrum på bottenvåningen och ett sovande område på mezzaninenivå.

Avsikten med att få ett rumsflöde mellan yttre och inre, särskilt när det gäller att ansluta inomhuskökområdet, sommaruteköket och terrassen, var lika försökt att uppnås i inredningen i form av en öppen planlösning .

Följaktligen uppfattas hela huset som en enda volym, vilket väsentligen reflekterar den omgivande naturen från varje enskild punkt, medan köket och badrumsområdet bildar en liten kompakt boxliknande kärna i den större husvolymen.

Bortsett från betongkällaren och stiftelserna, var huset helt tillverkat av belagda betongblock som väsentligt accelererade konstruktionen vid den angivna platsen. De 30 cm tjocka ytterväggarna, även gjorda av betongblock, uppfyllde alla byggfysikkrav utan ytterligare värmeisolering. Den termiska effektiviteten när det gäller oönskad överhettning under sommaren och värmeförlusten på vintern var förstärkt av en ventilerad fasad av sibirisk lerkärlbeklädnad.

Fasaden är målad med två lager svart trä tjära, en naturlig äkta produkt som tränger in djupt i träet vilket ger det skydd och håller länge.

Utseendet på den dagliga svarta kompakta och till synes monolitiska strukturen förändras på kvällen genom att tända lamporna. Huset blir en känslig nästan lykta som föremål, kasta ljus på sin omgivning genom luckorna som efterliknar solstrålarna som belyser inredningen under dagen.

Tomislav Soldo

Titta på videon: Bedövning Black Lodge av Tomislav Soldo i den kroatiska landsbygden

Like this post? Please share to your friends:
Kommentera

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: